Candidatura d'Unitat Popular

L'Hospitalet de Llobregat

Resum 1a taula participativa - Cultura popular a l'Hospitalet de Llobregat

El passat 27 d'octubre vam iniciar les taules participatives temàtiques per tal de conformar un futur programa electoral i una futura assemblea/candidatura. Aquests actes són oberts a totes les veïnes i col·lectius de la ciutat que se sentin interpel·lades a participar d'un futur espai independentista, socialista, feminista i ecologista que treballi per un l'Hospitalet de Llobregat que posi el focus en les veïnes. A més, aquesta eina a nivell institucional haurà de ser capaç de canalitzar el contrapoder popular present al carrer cap a la institució sense que això desgasti l'espai. Aquest apoderament veïnal entenem que no pot ser aliè a les realitats supramunicipals que ens pertorben permanentment com a poble omprimit i classe treballadora dins d'un sistema capitalista global.

La taula s'inicià amb una breu presentació del context actual que viu l'Hospitalet de Llobregat en aquest àmbit. Aquesta introducció va donar pas a reflexiones col·lectives, obrint-se el debat. Per fer-ho més fàcil i visual, vam utilitzar un mural com a suport on anàvem indicant "Què tenim actaulment en matèria de cultura popular a la ciutat a nivell institucional, burocràtic i de carrer?, "Què ens agradaria tenir?" i "Com podem fer-ho per dur a terme la transició ja que allò que tenim i el que volem no acaba de ser coincident?". A continuació fem un resum dels temes que van anar sorgint:

  • Una veïna comentava que el Foro de les cultures, finançat per l'Ajuntament, pot no ser eficient a l'hora d'organitzar temes culturals, finalment sembla ser un fons econòmic per pagar escenaris, paradetes, atraccions, actuacions... però no per fer activitats interculturals. 
  • En contraposició, l'Engrescat promogut per Omnium Cultural (que a priori podria ser una iniciativa semblant a l'anterior) el primer any no va rebre cap finançament i el segon al voltant de 1.500€ perquè segons justificava l'ajuntament "no hi havia diners". 
  • Es va comentar la ineficiència dels tràmits gestionats per l'Ajuntament, que demana que tot allò que es sol·liciti ha d'anar signat pel president de l'entitat en qüestió, realitat que no passa en altres municipis on es pot delegar en secretaria, per exemple, el que agilitzaria cert processos. També es denuncia que tot s'ha d'entregar de forma presencial al registre i es reclama que tot hauria de poder fer-se per via telemàtica a un nivell més baix ja que adreçar-se directament al consistori és tot un repte. 
  • També es va posar sobre la taula l'absència de col·laboraciones entre entitats/associacions i que sembla que, a nivell oficiós, es fa tot el possible perquè això continuï sent així i es parlà de cert "amiguisme" pert part del consistori amb certs espais. Això provoca la identificació d'entitats de primera i de segona
  • Es va proposar que es formalitzés un agent entremig de l'Ajuntament i les associacions que pugui agrupar-les totes per diferents temàtiques i/o barris, i s'encarregués de gestionar les demandes de les associacions (reserva d'espais, finançament de projectes, etc.) perquè la gestió sigui més àgil i fluïda. Aquest agent hauria de proveir d'una intranet comuna per totes les entitats on es puguin autogestionar. En cas de realitzar-se aquesta proposta, es va plantejar que s'hauria de finançar o bé des del propi Ajuntament assumint que la cultura és un dret que cal garantir, o bé per les pròpies associacions mitjançant una quota anual que asseguri el seu manteniment. 
  • D'altre banda, es va demanar un cens real i actualitzat de totes les entitats de la ciutat. El que hi ha actualment al web de l'Ajuntament està totalment desactualitzat, les associacions no poden modificar les seves dades directament, sinó que han de demanar-ho a l'Ajuntament i això triga força temps. Demanen una plataforma autogestionada amb informació actualitzada i de qualitat
  • Altes aspectes que es van denunciar foren l'acumulació d'oferta cultural en uns pocs barris concrets de la ciutat i la carència d'aquesta oferta en d'altres, així com la carència de pertinença a la ciutat en moltes de les activitats que més suport reben del consistori.

Així doncs, es demanà un repartiment més equitatiu de l'oferta cultural pel territori; un suport extra per aquelles entitats que defensen i promouen l'apoderament de les veïnes; la gratuïtat dels seus actes; la intergeneracionalitat; la integració social; el feminisme... i una major cura i manteniment dels espais municipals

 

Creiem que va ser una taula molt enriquidora, moltíssimes gràcies a totes les que hi veu participar!

 

 

Aquesta primera taula tractà la "Cultura Popular a l'Hospitalet" i el debat es centrà en donar respostes a dues qüestions: Quines són les necessitats de les entitats? I com facilitar l'accés de les veïnes a la informació i les activitats que se'n deriven?