Candidatura d'Unitat Popular

L'Hospitalet de Llobregat

La CUP L'H signa el Pacte Democràtic pel Dret a Decidir: Som una Nació, Nosaltres Decidim

PACTE DEMOCRÀTIC DE L’HOSPITALET PEL DRET DE DECIDIR: SOM UNA NACIÓ, NOSALTRES DECIDIM

 

Catalunya és una nació i com a tal té dret a decidir lliurement el seu destí.

La voluntat d’autogovern del poble català s’ha expressat de forma constant al llarg de la història. Durant el segle XX aquesta voluntat es va poder concretar en la recuperació de la Generalitat en el marc de l’Estatut d’Autonomia de 1932, aprovat durant la Segona República. L’aixecament feixista de 1936, i la guerra que aquesta insurrecció va provocar, va comptar amb una resistència activa del poble i el Govern de Catalunya. Aquesta resistència va continuar durant la llarga dictadura franquista; una de les fites fonamentals d’aquesta actitud de lluita per les llibertats es concretà en la creació de l’Assemblea de Catalunya, l’any 1971: el punt tercer de la seva declaració fundacional exigia “el restabliment provisional de les institucions i dels principis configurats en l’Estatut de 1932, com a expressió concreta d’aquestes llibertats a Catalunya i com a via per arribar al ple exercici del dret a l’autodeterminació”.

El poble de Catalunya ha expressat, després de la dictadura franquista, en dues ocasions, l’any 1979 i l’any 2006, la seva voluntat d’autogovern concretada en els respectius Estatuts d’Autonomia. La sentència del Tribunal Constitucional 31/2010, com a conseqüència dels recursos presentats pel PP i el Defensor del Pueblo, va suposar un menyspreu a la voluntat del poble català en no respectar la decisió de la ciutadania expressada en referèndum l’any 2006.

La sentència va ser interpretada per molts com la confirmació que les ànsies d’autogovern de bona part dels catalans i catalanes no quedaven ateses en la Constitució Espanyola.

El poble de Catalunya ha expressat de diverses maneres la voluntat de superar l’actual situació de bloqueig dins de l’Estat espanyol.

Cal recordar, però, que l’inici del camí cap al dret a decidir coincideix amb una crisi econòmica que ha comportat decisions governamentals que han retallat l’Estat de Benestar. És imprescindible, doncs, que el procés cap al dret a decidir vagi acompanyat d’un pacte que garanteixi els drets socials (habitatge, treball, sanitat, educació...) i democràtics de la ciutadania i del país. Tanmateix caldrà fer front a les polítiques imposades des de l’anomenada troika que limiten la sobirania econòmica i política i que actuen com a agents constrictors de la voluntat democràtica dels pobles.

L’Hospitalet de Llobregat des de sempre ha estat capdavantera en la defensa dels drets de la ciutadania del nostre país. La nostra ciutat ha estat un exemple de l’exitós procés d’acollida que els catalans, nascuts aquí i nascuts a fora, hem sabut dur a terme durant dècades.

L’Hospitalet de Llobregat és un exemple d’inclusió i com a tal és i ha de ser garant de la preservació d’aquests trets que ens caracteritzen. Trets que malauradament es veuen amenaçats per una manera d’entendre la diversitat monolítica, antiga i retrògrada que se'ns imposa. L’Hospitalet de Llobregat ha de continuar sent referent d'una ciutat compromesa amb la nació catalana i amb l’assoliment de la justícia i l’equitat social.

Per tot això les entitats, moviments socials, sindicats i partits polítics de l’Hospitalet de Llobregat manifestem.

1. El nostre respecte a les diferents resolucions aprovades pel Parlament de Catalunya a favor del dret de l’Autodeterminació així com a la Declaració de Sobirania i del dret de decidir del poble de Catalunya basat en els principis com la radicalitat democràtica, participació i la transparència.

2. Treballar des de la nostra ciutat per fer possible que el poble de Catalunya com a subjecte polític pugui exercir el dret a decidir sobre el seu futur.

3. Oferim la Ciutat de L’Hospitalet, com a pont i lloc de trobada i diàleg entre les diferents sensibilitats i expressions de la diversitat democràtica, per reflexionar, contrastar i integrar el debat, on es puguin conjugar itineraris generals o complementaris entorn del marc relacional i d’organització territorial que hi ha d’haver en un futur entre Catalunya i Espanya.

4. Caldrà garantir la cohesió social del país i la voluntat expressada en múltiples ocasions per la societat catalana de mantenir Catalunya com un sol poble, ja que el procés es produeix en un context de severa crisi econòmica que provoca conseqüències greus en amplis sectors de la societat.

5. La credibilitat de procés exigeix l’aprofundiment democràtic, el compromís amb l’estat del benestar, la dignitat i la justícia social, la solidaritat entre els pobles, l’aposta pel progrés econòmic, social, cultural i la defensa del territori i del medi ambient

6. Fer una crida a la ciutadania i a les diferents organitzacions socials, culturals o de qualsevol àmbit a sumar-se aquest manifest.

7. Les organitzacions signats ens comprometem a treballar coordinadament a la nostra ciutat per tal d’assolir els objectius d’aquesta declaració.

L’Hospitalet de Llobregat a 18 de juliol de 2013